Programa – val

PROGRAMA 29 DE FEBRER
dijous

18:ØØ H
Trobada a la porta del Centre d’Art Hortensia Herrero de tot el grup

18:3Ø H
Visita al Centre d’Art – Hortensia Herrero

El Centre d’Art Hortensia Herrero inaugurat al novembre de 2023, naix amb un doble propòsit: compartir amb la societat l’art contemporani més rellevant a nivell internacional i contribuir al fet que la Comunitat Valenciana siga un destí cultural i artístic de referència.

Situat en l’antic Palacio Valeriola, resumeix la història de la ciutat, des de l’època romana, la visigoda, la islàmica i la cristiana, reflectint un espai com a pocs a València per a veure i admirar el passat.

Aquest nou espai reuneix la col·lecció privada de la mecenes Hortensia Herrero, que inclou obres d’artistes com Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Georg Baselitz, Anish Kapoor o Mat Collishaw entre altres. Alguns d’aquests artistes han creat obres específiques que viuen en enclavaments concrets del Centre d’Art.

21:ØØ H
Sopar networking i homenatge als Professionals de la informació senior COBDCV

PROGRAMA 1 DE MARÇ
DIVENDRES

OBERTURA Ø8:45

Ø8:45 – Ø9:15h. ACREDITACIONS

Ø9:15 – Ø9:45h.
OBERTURA INSTITUCIONAL
I DISCURS PRESIDENTA

Ø9:45 – 1Ø:3Øh. CONFERÈNCIA INAUGURAL:

Carmen Torrijos. IA per a navegar per les idees.

1Ø.3Ø-1Ø.45h.
EspaI PREMIUM:

Nabil Saadallah, director comercial EMEA/LATAM de Innovative Interfaces.

CAFÉ 1Ø.45

Café patrocinat per Idcare, Normadat, Eypar, Baratz, Esedea.

11:15h-12:3Øh.
Posant-nos en marxa: experiències d’aplicació de la IA

  • Lluís Esteve-Casellas. Arxiu de Girona. Intelligentia ex machina. Reptes i oportunitats de la Intel·ligència Artificial als arxius.
  • Fernando Vilariño. Centro de Visión por Computador – UAB. ExperimentAI i Library Living Lab: Revelant l’impacte social de la IA a través de la Biblioteca Pública.
  • José Luis Bueren. Biblioteca Nacional d’Espanya. IA en biblioteques: les noves rutes del coneixement

12:3Øh-12:45h.
Espai PREMIUM:

Ana Fernández, responsable de Servicis OCLC Espanya.

12:45h-14:ØØh.
Taula rodona:

Cap a on anem? Tendències de present i futur en gestió de la informació.

  • Nerea Luis. Doctora en ciències de la computació i divulgadora d’intel·ligència artificial. Responsable de l’àrea d’Intel·ligència Artificial en Sngular i cofundadora de T3chfest.
  • Ana Cidad, Directora gerent de ValgrAI. 
  • Lluís Esteve-Casellas. Arxiver municipal de Girona, cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI).
  • José Luis Bueren. Director tècnic de la Biblioteca Nacional d’Espanya.
  • Juan Repiso. Director general del Grup Baratz 
  • Modera: Alicia Sellés. Consultora independent. Expresidenta del COBDCV i FESABID.

14:ØØh-14:15h.
EspaI PREMIUM

Francisco José Valentín Ruiz, ODILO i Luis Morró, Transkriptorium.

DINAR 14:15

16:ØØh-16:45h.
TALLER EN LÍNIA

Santiago Villegas.
IA per a Biblioteques més enllà del hype: experiències i límits.

16:45h-17:15h.
EspaI Patrocinadors

Jose Antonio Asensi Roig (Idcare), Lluís Remón (Normadat), Candela Martínez (Esedea).

17:15h-18:ØØh.
DEBAT INCEND-IA-RI:

Oportunitats i desafiaments en la implementació de la intel·ligència artificial. Alejandro López, Umbert Borruel i Maite Pinteño.

Tancament 18:ØØ

rotating mobile

VII Jornada Valenciana de Documentació

29.Ø2-01.Ø3-2Ø24

COBDCV

ponents


Camen torrijos
CARMEN TORRIJOS

És traductora i lingüista computacional, i actualment és Responsable d’Intel·ligència Artificial en Prodigioso Volcán, on aplica les capacitats dels models intel·ligents a projectes de comunicació i creativitat.

És professora de Mineria de Text en la Universitat Carles III i d’intel·ligència artificial Aplicada a la Comunicació en escoles com Madrid Content School o Barcelona Technology School. Recentment, ha publicat La primavera de la inteligencia artificial en l’editorial Catarata, un llibre sobre tecnologia, imaginació, narrativa i llenguatge.

En 2023 ha estat inclosa en la llista Forbes de les 100 persones més creatives en el món dels negocis.


Camen torrijos
Lluís-Esteve Casellas i Serra

Cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona. Director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)

Col·laborador del projecte InterPARES Trust AI, sobre Intel·ligència Artificial per a Arxius i Documents, de la Universitat de Columbia Britànica (Vancouver, Canadà). És membre del Comitè Executiu de la Secció d’Arxius Territorials, Municipals i Locals (ICA-SMLT) i del Grup d’Experts de Gestió de Documents Físics i Digitals (ICA-EG-MPDR), del Consell Internacional d’Arxius. Membre també del Comitè Ad Honorem de la Xarxa d’Arxius Diplomàtics Iberoamericans (RADI).

Ha estat membre de la Comissió Nacional de Catalunya sobre Accés i Avaluació de Documents (CNAATD, 2001-2015), coordinador del Grup de treball sobre Avaluació de Documents Municipals. Ha participat en diferents projectes i comitès nacionals i internacionals, com ara el comitè tècnic CTN50/SC1 de l’Agència Espanyola de Normalització (AENOR, 2006-2010), el Fòrum Iberoamericà d’Avaluació de Documents (FIED-ICA), InterPARES TRUST e InterPARES-3, i col·laborat, entre altres, en la revisió MoReq2, el Projecte de Documents Vitals (ICA), etc.

Ha col·laborat com a docent principalment a la Universitat Internacional d’Andalusia, la Universitat de Girona i a l’Escola Superior d’Arxius i Gestió de Documents (ESAGED), de la Universitat Autònoma de Barcelona, entre altres universitats estatals i internacionals, i ha estat ponent a diversos congressos a Europa, Amèrica del Nord, Llatinoamèrica i Orient Mitjà.

Autor de més de cent quaranta publicacions en aquest àmbit, i també en arqueologia i història, les més recents han estat sobre avaluació, dades obertes, transparència i gestió de dades des del punt de vista arxivístic.


Camen torrijos
Nerea Luís Mingueza

És la directora d’Intel·ligència Artificial en SNGULAR. De formació Doctora en Ciències de la Computació, ara lidera projectes relacionats amb Processament del Llenguatge Natural i Visió Artificial.

Nerea és una coneguda divulgadora en el camp de la Intel·ligència Artificial, enguany col·labora amb el programa de TV Òrbita Laika en la nova secció de tecnologia i Cossos Especials en EuropaFM.


Camen torrijos
JUAN REPISO Arteche

Director General de Baratz, empresa especialitzada en el desenvolupament i implementació de programari per a biblioteques, amb més de 30 anys d’experiència en el sector.

Posseeix un títol en Enginyeria Industrial de la Universitat de Navarra i un Executive MBA de l’Institut d’Empresa. A més, exerceix com a Professor Associat en la Universitat Carles III de Madrid.

Ha contribuït en diversos mitjans i ha estat ponent en esdeveniments del sector, presentant comunicacions i participant activament en taules rodones.


Camen torrijos
Ana Cidad

És Directora Gerent de la Fundació valgrAI, l’Escola Valenciana de Postgrau i Xarxa de Recerca en Intel·ligència Artificial.

Ana és Enginyera de Telecomunicació, Màster en Màrqueting i Comunicació i Màster en Tecnologies, Xarxes i Sistemes de Telecomunicació.

Compta amb més de 25 anys d’experiència professional, havent treballat en diverses empreses privades, com Motorola, i Instituts de Recerca universitaris en el sector de les telecomunicacions, enginyeria del programari i Intel·ligència Artificial com VRAIN, iTEAM i PROS treballant principalment com a responsable de gestió de R+D i gerència.

Actualment dirigeix la Fundació valgrAI, on té el repte de generar talent i coneixement en Intel·ligència Artificial per al benestar de la nostra societat.

Mitjançant la formació de postgrau, la divulgació científica i la recerca en Intel·ligència Artificial, la seva labor és ajudar a les empreses del nostre entorn, als futurs professionals i a tota la ciutadania, acostant-los aquestes tecnologies perquè puguin fer el millor ús d’elles i que aprenguin a utilitzar-les per al benestar de les persones, del medi ambient i el desenvolupament econòmic i social.


Camen torrijos
Santiago Villegas-Ceballos

És consultor sènior en transformació digital de biblioteques.

Amb més de 25 anys d’experiència en el món digital i estudis superiors en Enginyeria, Bibliotecologia i Màrqueting, ha dirigit projectes de transformació en la xarxa de biblioteques de Medellín – Comfama i acompanyant biblioteques al voltant del món en el programa Beyond Access, de la Fundació Bill&Melinda Gates.

Co-creador de textos d’innovació oberta i part de l’equip d’adaptació i desenvolupament del Design Thinking for Libraries.


Camen torrijos
Umbert Borruel

Enginyer informàtic (UPC i Université de Namur). Ha treballat en R+D en diferents empreses tecnològiques internacionals en àrees tan diverses com e-learning, creació de videojocs, fintech, comerç electrònic o telefonia mòbil.

Actualment, és responsable dels sistemes d’informació de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.


Maite Pinteño

Directora de la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà (Barcelona). Graduada en Informació i Documentació i Postgrau en Prescripció Lectora en la Universitat de Barcelona.

Té un ampli coneixement i experiència a la Xarxa de Biblioteques Municipals, la participació i lideratge de diferents grups de treball en la ComunitatXBM i el COBDC i la gestió del canvi: inauguració i remodelació de biblioteques, RFID i cercle de millora contínua en l’organització del treball.

La seua motivació és el sentit de servei públic de les biblioteques, la gestió d’equips, engegar nous projectes, la participació i l’aprenentatge continu.


Camen torrijos
Alejandro López

Especialista en la sinergia entre tecnologia i gestió de la informació. Llicenciat en Documentació (UOC) i Diplomat en Biblioteconomia (UB), a més és Tècnic Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Informàtiques i Disseny Gràfic.

El seu enfocament professional se centra en fusionar la tecnologia amb una gestió efectiva de la informació. Com a Expert en Formació de Formadors (UB), es dedica a compartir aquest coneixement vital.

Actualment, és tècnic de la secció de tecnologies de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.


josé luis bueren

Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universidad Complutense de Madrid en 2004, en 2009 va obtindre el Diploma d’Estudis Avançats. Pertany al Cos Facultatiu de Biblioteques i està destinat des de 2006 a la Biblioteca Nacional d’Espanya on actualment ocupa la Direcció Tècnica.

Entre 2014 i 2017 va ser Director de Biblioteca Digital i Sistemes d’Informació. Des d’aquests llocs ha participat dels principals projectes desenvolupats per la Biblioteca Nacional en els últims anys: la catalogació i digitalització de les seues col·leccions, la preservació de la web i els continguts digitals, el desenvolupament del seu projecte d’un catàleg semàntic datos.bne.es així com l’impuls de la reutilització de continguts amb el projecte BNELab que aglutina iniciatives com BNEscolar, dedicat a la comunitat educativa o ComunidadBNE, un projecte de participació ciutadana. Recentment ha col·laborat en l’elaboració de la proposta de reforma de la Llei de Depòsit Legal, publicada el 4 de maig en el BOE.

Ha participat en grups de treball nacionals i internacionals i ha sigut representant de la BNE en diversos fòrums com la Conferencia de Directores de Bibliotecas Nacionales de Europa, la Asociación de Bibliotecas Nacionales de Iberoamérica, Federación Internacional de Asociaciones de Bibliotecas, el Consejo de Cooperación de Bibliotecas, etc. Igualment, ha impartit nombrosos cursos i conferències i publicat articles relacionats amb diferents àmbits de la gestió bibliotecària.


FERNANDO VILARIÑO

El Dr. Fernando Vilariño és Director Associat del Centre de Visió per Computador (CVC) i Professor Titular del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on imparteix classes sobre Robòtica, Intel·ligència Artificial, i Innovació i Ciència Ciutadana. Coordina el grup d’investigació del CVC sobre Quàntum Machine Learning, i el seu treball ha estat vinculat a diferents àrees de la Visió per Computador, desenvolupant la seua activitat al costat d’universitats, hospitals i empreses de referència, i sent autor de publicacions científiques i diverses patents.

Com a Director Associat del CVC, ha contribuït a la transferència de la tecnologia des de la investigació a l’empresa, en camps com l’Aprenentatge Automàtic. Participa en la definició i posada en marxa de les polítiques de l’Ecosistema Regional de la Intel·ligència Artificial a Catalunya, i coordina el grup de treball basat en acció de sobre Impacte Social de la IA i Aprenentatge Regulador en la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL), institució de la qual ha sigut president de 2019 a 2021.

Durant els últims anys, ha sigut responsable d’accions específiques per a l’aproximació de la ciència i la innovació a la ciutadania mitjançant la implementació del model Library Living Lab i del programa ExperimentAI, la qual cosa ha permés transformar biblioteques públiques de la xarxa de la Diputació de Barcelona en àmbits d’innovació, amb un enfocament centrat en el ciutadà i en la integració de les múltiples parts interessades. El Dr. Vilariño ha rebut la beca Ramón y Cajal de Govern Espanyol (2010), el Premi de Google Academy (2014) per la seua investigació en interacció humà màquina, i el Premi de la Mobile Week Award de la Mobile World Capital (2017) pel seu projecte @BrossaInedit per al desenvolupament de col·leccions personalitzades de poesia visual a través de xarxes socials. Actualment, el Dr. Vilariño és director de la Càtedra UAB-Cruïlla per a la investigació en Intel·ligència Artificial en el camp de les Arts.


To top